Propozycje x5


Propozycje posiłków ( będę je na bieżąco uzupełniać) :))))

Smacznego :*


PIERWSZE ŚNIADANIE:

1. Kanapki z:
- 40g chleba pełnoziarnistego
- plaster szynki z indyka
- plaster żółtego sera "Hit z ryk"
- sałata
- pomidor
- ogórki kiszone




2. Serek wiejski 3% tłuszczu z papryką i zielonym ogórkiem



3.- bułka 50g grahamka
- serek naturalny tutti z biedronki
- cebula
-przyprawy
- papryka




3.Chleb razowy, papryka, biały ser




4. jajecznica z pieczarkami, szczypiorek, pomidor



5. Chleb razowy, szynka, żółty ser, jajko, szczypior, pomidor, cebula



6. "KURCZAK NA SŁODKO"

Składniki:

1 pierś z kurczaka
garść migdałów (płatki)
1 pomarańcza
1 mandarynka
pieprz cytrynowy
przyprawa "PRYMAT" do kurczaka

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Pierś pokroić w kostkę, przyprawić "PRYMATEM" do kurczaka i usmażyć na patelce z kroplą oleju, pod koniec smażenia dodać szczyptę pieprzu cytynowego (dodaje aromatu), migdały uprażyć na suchej patelni, pomarańczę i mandarynkę pokroić w niewielką kostkę, wszystko razem dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.


7.  jajecznica z curry i papryką słodką, ogórkiem kiszonym, chlebkiem razowym i kawą z mlekiem

8. - dwa jaka
- warzywa ( ogórek zielony, kiszony, kukurydza, papryka)
9.Kromka razowca z wędliną plus sałatka
 10.Jogurt naturalny, kiwi, musli

11. Surówka z marchwi i jabłka

12. Omlet ziołowy, pomidor, ogórek

13. Omlet ziołowy z pomidorem i fetą
*2 jajka
*zioła prowansalskie
*Pomidor
*Feta
Jajka rozkłócamy z ziołami wylewamy na patelnie.
Układamy pomidora pokrojonego w plasterki,przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem
Podajemy z fetą.



14. Sałatka Królicza


- 4 rodzaje (sałat - ja kupuję mix finess w POLO MARKECIE)

- oliwa z oliwek
- sos grecki "Prymat"
- słonecznik nie solony
- 1 kulka mozzarelli "Galbani"

Sposób przygotowania:

Sałatę wyjąć z opakowania - opłukać, przygotować sos grecki (zgodnie z przepisem z opakowania), słonecznik podsmażyć na patelni na brązowy kolor, mozzarellę drobno pokroić i wrzucić do sałaty, wymieszać ze słonecznikiem + polać sosem greckim.

Wstawić do lodówki na 30 minut i gotowe!

SMACZNEGO :)



15.KANAPKA Z SERKIEM

2 kromki chleba graham (ok. 70 g) bez margaryny z sałatą
Do pieczywa spożyć twarożek i 140 g czerwonej papryki (części jadalne)

Twarożek:
200 g twarogu chudego
3 łyżki mleka 2%
5 rzodkiewek
8-9 gałązek szczypioru
Do smaku pieprz
Twaróg dobrze rozgnieść w misce dodać mleko i dokładnie utrzeć. Rzodkiewki i szczypior drobno pokroić i dodać do twarogu. Wszystkie składniki wymieszać a do smaku dodać pieprz. Twaróg podzielić na dwie porcje, jedną spożyć do śniadania dziś a drugą na jutrzejszym śniadaniu.

16. Kanapka z jajkiem
2 kromki chleba pełnoziarnistego (ok. 70 g)  bez margaryny  z sałatą z jajkiem
(2 małe jajka do całego pieczywa – 65 g przed obraniem ze skorupki).
Do kanapek spożyć 1 dużego pomidora – 200 g


DRUGIE ŚNIADANIE:

1. Owsianka ( ja wybieram CośNaZąb firmy Kupiec są różne smaki do wyboru:
- karmel
-malina z żurawiną
-jabłko z bananem
- truskawka
- śliwka








2. Jogurt naturalny z otrębami śliwkowymi



3. Sok pomidorowy z odrobiną chilli


4. Kanapka
- sałata
-dwie kromki chleba
-papryka
-ogórek zielony


OBIAD:

1.-
- 150 g piersi z kurczaka, usmażonej z przyprawami firmy Kamis "Fit up"
- mizeria ( jogurt naturalny 0% tłuszczu, sól, pieprz, koperek i ogórek zielony)



2.-150g piersi z kurczaka
- ogórek kiszony
- usmażona papryka



3. - 150g usmażonej wołowiny z cebulką

4. - 150g piersi z kurczaka
- surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką



5. - 120g piersi z kurczaka
- kefir milko 400g
- fasola szparagowa



6. - 120g piersi z indyka
- surówka kupna
- ogórki konserwowe

7. -150g gotowanej piersi z kurczaka
- kalafior
-marchewka



8.- 2 gotowane ziemniaki, zrobione na puree
- surówka ( jaką kto lubi 300g)




9. Zupa warzywna
- mieszanka warzywna, jarzynowa
- sól, pieprz i przyprawy do smaku
- pietruszka

10. NALEŚNIKI Z FARSZEM I NA SŁODKO 


Jak wyrobić ciasto na naleśniki?

- 2 łyżki otrąb owsianych

- 2 łyzki mąki pełnoziarnistej

-jajo

-woda gazowana

-łyżeczka oleju

Jest to porcja na dwa naleśniki !!!!



 NALEŚNIKI Z FARSZEM :



- Parówka z szynki

- ser żółty Hit z ryk 13% tłuszczu

- kukurydza

-fasola czerwona

- pomidory z puszki

-pieczarki

-cebula

Parówkę i ser zwijamy w naleśnika, reszte mieszamy. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym polewamy resztą czyli (pieczarki, pomidory z puszki,kukurydza, fasola, cebula) i zapiekamy :))))


Smażymy naleśniki, do składników wyżej dodajemy cynamon lub wanilie. Jemy z dżemem , serkiem danio light, cukrem xylitol - jak wolicie :)))))

11. - 400g warzyw na patelnię
- 120g piersi z kurczaka


12. - 80 g piersi z kurczaka podsmażyć na małłej ilości rzepakowego oleju z cebulką, pieczarkami, papryką, pomidorem. Białko i warzywa wymieszać z 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej


13. Dietetyczne nuggetsy z kurczaka
Panierka: 2 łyżki otrębów pszennych, 2 łyżki zarodków pszennych, łyżeczka mielonego siemienia lnianego, 2 łyżki mielonych migdałów, szczypta soli morskiej i pieprzu, 3 łyżki wody, 1 jajo, czosnek granulowany do smaku
- 100 g piersi z kurczaka pokroić w małe kawałki. Moczyć w wymieszanej wodzie z jajem i obtaczać w panierce.
- Położyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni ok 15 minut
- ugotować np. brokuł



14. Brokuły, surimi, jogurt czosnkowy



15. Chłodnik z buraków z jajkiem i koperkiem



16. Kalafior, filet z kurczaka



17. jajko sadzone, łosoś wędzony, twarożek, sałatka ze szpinakiem świeżym



18. Kasza, pulpeciki z indyka, buraczki



19. Szpinak, pierś z kurczaka w papirusie



20. Ryba, fasolka, ziemniaczki



21. makaron z sosem z cukinii:)




22. Spaghetti : pierś z kurczaka, przyprawy, makaron durum, pomidory z puszki, cebulka, można dodać paprykę i pieczarki :))))



23. SEZAMEK :

-150g piersi z kurczaka marynujemy w soli i chilli i wstawiamy na 1h do lodowki

po godzinie wyjmujemy obtaczamy w sezamie

-na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu

i jak się zrobi taki płynny to kładziemy kurczaka w sezamie

-do tego położyłam na sałacie paprykę


24. -
-150 g piersi z kurczaka
- ryż
- kapusta czerwona
- sok ze świeżej marchwi i banana


 25. - warzywa
-surówki
-krwetki



26. Kurczak w sosie curry


Składniki:
-pierś z kurczaka ok. 500g
- warzywa: mieszanka warzyw chińskich ok 500g (mi osobiście z Carrefoura chińskie nie smakowały. Myślę, że będą pasować każde warzywa "na patelnię" lub dobrane wg własnego gustu)
- ryż brązowy (lub basmati) ok 200g (tj 2 saszetki)

Przyprawy:

- curry
- słodka papryka
- pieprz Cayenne (ja używałam zwykłego)
- oliwa z oliwek
- pomidory 4 szt.
- cebula

Pierś z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski. Wymieszać 2-3 łyżki oliwy z przyprawami (curry - pół łyżeczki, papryka słodka - pół łyżeczki, pieprz - na czubku łyżeczki; jeśli lubimy potrawy pikantne możemy dać więcej pieprzu). Gotową mieszankę oliwy z przyprawami wlać do kurczaka, wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 30 min (w tym czasie możemy wstawić ryż do gotowania). Następnie wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię (z powłoką nie przywierającą, bo już mamy tłuszcz z przyprawami :)). Podsmażyć z obu stron, dodać warzywa, podlać wodą, całość dusić ok. 10 minut. Gotowe danie przełożyć na talerz/do miseczki, wymieszać z ryżem. Podawać z surówką z pomidorów i cebuli (najlepiej chyba będzie pokroić pomidory w plastry, cebulę w piórka/kostkę i ew. doprawić pieprzem :)).


27. pomidory faszerowane:

Pomidory faszerowane jajkiem na twardo, cebulą i pietruszką (ja pietruszkę zastąpiłam szczypiorem)

Czas przygotowania: ok. 30 minut

Składniki:
4 pomidory
4 jajka
1 cebula
1/2 natki pietruszki (j/w, pietruszkę zastąpiłam szczypiorem)
1 łyżka oliwy

Przyprawy: pieprz, odrobina soli.


Sposób przyrządzania:


Przygotuj farsz: 3 jajka ugotuj na twardo (zamiast 2 jajek możesz dodać do farszu 2 łyżki ryżu lub kaszy gryczanej). Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Drobno pokrojone jajka wymieszaj z cebulą i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wbij 1 surowe jajko i wymieszaj całość razem z posiekaną pietruszką (lub szczypiorem :)).


Pomidory umyj i zetnij z nich czubki (które będą kapeluszami faszerowanych pomidorów). Pomidory wydrąż, ale nie wyrzucaj miąższu. Nadziej pomidory wcześniej przygotowanym farszem.


Zrób sos: uduś wydrążony wcześniej miąższ pomidorowy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy (i ew. przypraw).


Do sosu włóż nadziewane pomidory, zakryj je kapeluszami i duś pod przykryciem przez ok. 5 min tak, aby surowe jajko w farszu się ścięło. Pilnuj, aby delikatna skórka pomidora nie popękała. Pomidory możesz podawać z ryżem na sypko albo jako samodzielną przekąskę.







 28. Zupa jarzynowa


woda, podudzie z kurczaka, 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 większa marchewka, starta na tarce 1 średnia pietruszka, starta na tarce
2 garście półplasterków pora 2 garście startego na tarce selera 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
ok. 0,5 małego świeżego/mrożonego kalafiora/brokuła lub 50/50, podzielonego na różyczki
koperek świeży/mrożony, posiekany

sól
pieprz

Do garnka wlać zimną wodę. Dodać liście laurowe i ziela angielskie. Doprowadzić do zagotowania.Dodać porcję mięsną.
Gotować 15-20 min. na małym płomieniu pod przykryciem. Dodać marchewkę, pietruszkę, por i seler.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą średnio-miękkie.
Dodać ziemniaki, kalafior.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Dodać posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
29.Shoarma drobiowa:

*podwójna pierś z kurczaka
*cebula
*papryka
*1 łyżeczka papryki słodkiej
*1 łyżeczka curry
*½ łyżeczki gałki muszkatołowej
*½ łyżeczki czosnku granulowanego
*1/3  łyżeczki imbiru w proszku
*szczypta pieprzu cayenne
*3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 
*sól i pieprz
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 10min do lodówki. Podsmażamy cebulkę paprykę i kurczaka. Na koniec dodajemy kilka kropel sosu chilli słodkiego i wszystko razem mieszamy.


30. ŁOSOŚ
- filet z lososia
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 0.5 lyzki soku z cytryny
- 0.5 lyzki swiezej natki z pietruszki
- 1 zabek czosnku wycisnięty
- 0.5 lyzeczki soli
- 0.5 lyzeczki czarnego pieprzu
-0.5 lyzeczki suszonej bazylii

Pietruszke siekamy, czosnek wyciskamy przez praske. Wszystkie skladniki zalewy mieszamy i umieszczamy w niej lososia. Wkladamy na 2-3 godziny do lodowki.
Po tym czasie  filet  zawijamy w folie, dodajac czesc zalewy. Zawijamy szczelnie folie i pieczemy lososia - w piekarniku w 200 st. C (375 st. F) ok. 20 minut lyb na patelni grillowej lub na grillu.


Surówka z białej kapusty 

pół główki białej kapusty
biała część pora

marchew 2 sztuki

koperek - pół pęczka

duży jogurt naturalny

3 łyżki majonezu lub sosu czosnkowego

sól

pieprz

Kapustę siekamy razem z porą, solimy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Odciskamy nadmiar soku, który kapusta puściła pod wpływem soli. Ścieramy do niej marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem. Tak zrobionym dressingiem polewamy surówkę  z białej kapusty. Najlepiej zrobić to przed podaniem.


  31. Warzywa na patelnię - mrożone ze sklepu


32.
Kurczak curry:
marynata:
1 ząbek wyciśnięty
3/4 papryczki chilli drobno posiekana lub szczypta chili w proszku
1 łyżeczka startego imbiru
ok 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
sok z 1/2 cytryny
Składniki( ja robiła obiad dla całej rodziny więc wyszło dużo-jeszcze na drugi dzień jedlismy).
1 szklanka ryżu
pierś z kurczaka
1,5 - 2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 cebula średnia, drobno posiekana
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka oleju do smażenia

W misce przygotuj wszystkie składniki do marynaty i zalej je oliwą.  Umyj i oczyść kurczaka, pokrój go w kawałki i umieść w marynacie. Pozostaw na 10minut. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni zeszklij cebulkę na oliwie lub oleju rzepakowym i lekko dopraw solą. Dodaj zamarynowanego kurczaka wraz z całą marynatą, dopraw solą oraz pieprzem i smaż do momentu, aż kurczak się usmazy ale nie przyrumieni. Następnie dodaj przyprawę curry, kurkumę i pieprz cayenne, smaż prze chwilę mieszając. Zalej całość pomidorami w puszce i trzymaj na małym ogniu, aż sos się trochę zredukuję.
Na talerze wyłóż ryż, na niego kurczaka curry.


33. naleśnik z serem białym jogurtem naturalnym i truskawkami mrożonymi- przepis na naleśniki macie wyżej, jogurt mieszacie z truskawkami :)





34. Spaghetti 
- 150g piersi z kurczaka
- pomidory w puszce
- kukurydza, dwie łyżki
- pół suchego makaronu durum
 Mięso smażymy, dokładamy pomidory i kukurydzę. Gotujemy makaron i wszystko razem mieszamy. Ziołą do smaku :)
 
35. 
PRZEPIS NA PIECZEŃ Z JAJKIEM z diety Dukana- moja ulubiona podaję ją do obiadu i kroję na kanapki .... polecam :

Składniki na małą foremkę keksową:
- 400 gram mięsa mielonego wołowo ? cielęcego lub z indyka
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki otrąb pszennych
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- majeranek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- ząbek czosnku.

2 jajka gotujemy na twardo ,składniki mieszamy , rozdzielamy na 2 części. Jedną cześć wykładamy do foremki na to jajka ugotowane i przykrywamy 2 częścią mięsa. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia tak żeby została część do przykrycia wierzchu . Piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.

36. Lunch Box


Podwójna pierś z kurczaka posypana przyprawą do gyrosa (zawsze robię w przyprawie curry ale zabrakło ;)

Warzywa smażone:

1 cebula
2 marchewki
2 piertuszki
¼ małego selera
¼ małej główki kapusty białej
koncentrat pomidorowy
ziele angielskie
listek laurowy
kminek mielony
pieprz
sól

Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać potarte warzywa i dodać przyprawy, dusić pod przykryciem do miękkości na koniec dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smakuje podobnie jak bigos ale bez tych tłustych kiełbas czy boczku :)



37. Pasta serowa


Przepis to zmodyfikowana wersja pasty dla chudzielców ;). W oryginale zamiast przyprawy "pomidorowej" dodaje się posiekane suszone pomidory z oliwy. Wtedy też dodaje się oliwy, w której się moczyły, ale wersja light też jest świetna.
 
Składniki:
twaróg biały chudy (odtłuszczony np.Mazurski Smak 250g)
1 średnia cebula
przyprawa Kamis Specialite - Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
jogurt naturalny
suszona bazylia (może być posiekana świeża)
suszone oregano (może być świeże)
1/2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
opcjonalnie ząbek czosnku    

Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski. No to kruszymy twaróg i dosypujemy przyprawę Specialite. Przyprawy dodajemy sporo, tak aby masa była nią przesiąknięta po zmieszaniu. Mieszamy i dodajemy jogurt aby całość nabrała konsystencji pasty. To ile dodacie jogurtu zależy od Waszego upodobania, ale również od konsystencji twarogu. Dodajemy pozostałe przyprawy, oliwę i mieszamy. Czosnek jest opcjonalny, ponieważ już cebula dodaje paście ostrości. Dodatkowo czosnek "załatwi" oddech - to dla chętnych. Ja lubię z czosnkiem. Pastę najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie składniki się połączą. 





38. SAŁATKA Z KUKURYDZĄ
 3 duże liście sałaty lodowej
½ większej piersi z kurczaka (ok. 125 g)
½ pomidora
Dosłownie 5 cm świeżego ogórka lub 1 kiszony – ok. 60 g
5 łyżek stołowych kukurydzy konserwowej

Sos:
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
½ ząbka czosnku – opcjonalnie!
1 gałązka koperku

Pierś z kurczaka pokroić w drobne cząstki, przyprawić przyprawą do gyrosa ( przyprawa Prymat) i podsmażyć na 1 łyżeczce oliwy. Warzywa (oprócz kukurydzy) drobno pokroić. W międzyczasie przygotować sos do sałatki. Pierś z kurczaka po usmażeniu pokroić na drobne kawałki i dodać do warzyw. Do warzyw dorzucić kukurydzę oraz sos, całość wymieszać.
Do sałatki spożyć 1 kromkę pieczywa razowego


39. RYŻ Z CEBULĄ

50 g ryżu brązowego (może być biały)
1 duża cebula – można zastąpić ½ czerwonej papryki
1 średnia marchew
100 g pieczarek (5 pieczarek średnich)
1 łyżeczka oliwy z oliwek

Ryż wstawić aby się ugotował. Pieczarki oraz cebulę drobno pokroić natomiast marchew zetrzeć na tarce. Rozgrzać oliwę z oliwek i w pierwszej kolejności usmażyć cebulę następnie dorzucić marchew i pieczarki. Gdy warzywa się podsmażą dorzucić wcześniej ugotowany ryż i jeszcze podgrzewać 3-5 min. Można dodać nieco sosu sojowego



KOLACJA:
1. Tatar
- surowe żółtko jajka
-ogórek kiszony
-cebula
- 80g zmielonej wołowiny

2. - 80g kabanosów
- ogórki kiszone



3. - przecier pomidorowy w kartonie 300g
- 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej



4. - 100g mozarelli light
- ogórek zielony
-pomidor
-szczypiorek
-sól, pieprz



5. - 100g kurczaka w galarecie z warzywami
- ogórek zielony

6. SAŁATKA:
- sałata lodowa
-ogórek zielony
- kurczak
- grzanki zrobione z chleba ciemnego
- sos vinegret



7. - 80g parówek z szynki lub cielęcych
- sałatka : sałata lodowa, papryka, ogórek kisozny, ogórek konserwowy, pomidor, cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego, przyprawy



8. Sałatka z rukolą
Składniki : rukola, jajko, kurczak, pomidor, ogórek kiszony, ogórek konserwowy, ogórek zielony, papryka, przyprawy, sos vinegret





9. Przepyszna sałatka z ogórka, marchewki, cukini posypana orzechami włoskimi ze olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno wymieszanym z cytryną


10. Winogrono, jabłka, jogurt naturalny, płatki migdałów





11. Sałata lodowa, oliwki, papryka, sos vinegret


12. Bułka razowa, surówka kupna ze sklepu 



13. Sałatka 
- mix sałat z Biedronki
-ogórek konserwowy
-papryka
- 100g piersi z kurczaka
- ogórek zielony
- starta marchewka
- grzanki ( przepis pod spodem)
14. Sałatka 
- mix sałat
- pokrojona cienko marchew
- dwie parówki z szynki
- ogórek zielony
- sos vinegret kupny

15. Sałatka warzywna
1 por
3 jaja
1/2 puszki kukurydzy
5 ogórków konserwowych
ok 2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
sól/pieprz do smaku:)

pory kroimy drobno i odstawiamy zasypując szczyptą soli, żeby puściły wodę, gotujemy jaja i kroimy w kosteczkę, ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę, albo zcieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy kukurydze, jogurt, musztardę, sól pieprz.

 PRZEKĄSKA:

1. Duży grejfrut




2.- 150g malin
- szklanka mleka 0.5% tłuszczu
Miksujemy maliny, dodajemy mleko i mamy malinowy koktajl


3. Duży jogurt naturalny
- galaretka (obojętnie jaki smak, najlepiej taki na jaki masz ochotę) galaretkę rozpuszczasz w połowie wody, któa jest na opakowaniu np. jeśli 500ml to rozpuszczasz w 250 ml. Mieszasz galaretkę z jogurtem , wstawiasz do lodówki i masz SERNIK NA ZIMNO :)))


4. Jako, ze często dopada nas ochota na słodkie, wykombinowałam  coś słodkiego i pysznego.
Potrzebne : jabłka, miód, musli, serek danio light (jeśli nie macie możliwości to zwykły), oraz cynamon .Jabłka kroicie na pół, wydubujecie ziarenka i to co jest niedobre w jabłku, tam wlewacie miód i wsypujecie musli, posypujecie cynamonem i wkładacie do piekarnika na 180 stopni, wyciągacie gdy zauważycie, ze skórka od jabłka zaczyna się marszczyć, na końcu polewacie daniem - mistrzostwo ! Można się zasłodzić.


5. Borówki, oraz gruszki, galaretka o smaku agrestowym ( jedna salaterka ma ok. 100 kcal)
Możecie sobie sprawić słodki podwieczorek, pychotka, owoce jakie tylko chcecie prócz bananów, oraz galaretka w jakimkolwiek smaku : )))


6. 250g borówek, mały jogurt naturalny 0% tłuszczu


7. MUFFINKI RAZOWE

1 szklanka mąki razowej żytniej
1 szklanka otrąb owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki jogurtu naturalnego (dałam 0% bo taki miałam)
1 jajko
1 duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam ze skórką - nie lubię marnować dobrego)
przyprawa do jabłecznika ( znalazłam coś takiego wśród przypraw, ale tak naprawdę zależy od autora)

Posłużyłam się robotem. Wrzuciłam po prostu wszystkie składniki do michy i włączyłam mieszanie aż składniki utworzyły w miarę jednolitą masę.
Na blaszce z piekarnika rozłożyłam papiloty muffinkowe i każdy wypełniłam w 3/4 wysokości. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 160st C. Piekłam z termoobiegiem przez 20-25 min. Używałam wyczucia :).
Pamiętać należy, że razowe wypieki nie są tak miękkie i wyrośnięte jak z białej mąki. No i oczywiście kolor jest ciemniejszy. Wyszło naprawdę pysznie, a zapach w domu... bajka!
Takie muffinki są cięższe i dość mokre, nawet "kluskowate w środku" - mnie to pasuje.

Muffinki nie zawierają cukru. Cała słodycz pochodzi z jabłka. Ale zawsze można dodać namoczonych rodzynek lub lekko dosłodzić ciasto miodem.

 8. Ciasto marchewkowe


2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki
4 jaja
1/2 szklanki agawy
1 łyżeczka sody,cynamonu,proszku,przyprawy piernikowej
szczypta soli
1,5 szklanki zmielonych migdałów
starta gorzka czekolada
orzechy laskowe,włoskie według uznania dasz tyle ile będziesz chciała
Jajka z agawa miksujemy na biała masę , następnie dodajemy mąke migdałową wymieszaną z soda proszkiem i resztą o troszku cały czas miksując jak skladniki się połączą dodać marchew , orzechy czekolade i delikatnie wymieszać piec w 170 stopniach do 60 minut trzeba sprawdzać:)
JAK ZROBIĆ GRZANKI?
- dwie kromki chleba razowego- zioła prowansalskie
-oliwa z oliwek
Kroicie w kostkę, na wcześniej podgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucacie chleb i posypujecie ziołami prowansalskimi, pieczecie dopóki nie będą chrupiące :)

59 komentarzy:

  1. ale świetne przepisy,szybkie i łatwe :)
    na pewno będę tu często zaglądała.

    Paulina

    OdpowiedzUsuń
  2. łooooooooo ale jaja :) aż mi pociekło :) tym razem z ustów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. - Przepraszam, Kto Pierdnął?
      -Soreczka, to z ustów :)

      Usuń
  3. pyszny przepis na pyszne jabluszka mmmmm juz lece robic mniam...

    OdpowiedzUsuń
  4. ale mam smaka na kurczaka z mizerią XD

    OdpowiedzUsuń
  5. Kamilo, bardzo Cię podziwiam i jednoczesnie gratuluję.
    Bardzo chciałabym schudnąć ale niestety brak mi motywacji. Do zrzucenia mam tylko 10 kg ale dla mnie to i tak dużo :(
    Na szczęście trafiłam na Twojego bloga i mam nadzieję, że z Tobą uda mi się wytrwać. Pozdrawiam Cię serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. myslalm, ze beda to jakies wyszukane przepisy z produktow, ktore trudno dostac albo sa drogie a jednak jestem mile zaskoczona, chyba zaczne diete ;) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. naprawde przepisy pełne podziwu brawo i ja z tego też skożystam

    OdpowiedzUsuń
  8. Kamilko!
    Gratulacje-jestem technologiem żywienia i propagatorką zdrowego żywienia-przepisy super!!! Pozdrawiam i mocno Ci kibicuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  10. Super zacznę nareszcie normalnie jeść.......

    OdpowiedzUsuń
  11. WOW! Szokujące potrawy, nawet bym nie pomyślała, że takie można jeść :) EXTRA... stronka jest cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. czytam, czytam i czytam i napawa mnie optymizm :)) to wszystko tak apetycznie wygląda, że mam coraz większą nadzieję , że mi się uda :)) zaczynam od poniedziałku :))

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja również od poniedziałku

    OdpowiedzUsuń
  14. mam fajny przepis na chlebek DUKANA :P otreby owsiane i pszenne, maślanka itp. tak sobie myślę,że zamist kupować chleb w sklepie to fajniej jest upiec go sobie samemu co?? co o tym myślicie? kalorii też nie ma tak dużo :P a jest naprawdę smaczny :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. a mogłabyś podać ten przepis? chętnie wypróbuje

      Usuń
  15. Jestem grubasem ale jakbym zjadła w ciągu dnia po każdym z tych przepisów nie wiedziałabym jak się wieczorem ruszać. Na litość boską po co tyle tego wszystkiego? Jak dla mnie to za dużo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może między innymi po to, aby osoby które walczą z Kamilą od października nie jadły codziennie serka wiejskiego, warzyw na patelnie z kurczakiem a na kolację owoc, tylko urozmaicały swoją dietę! :)

      pozdrawiam! :)

      Usuń
    2. przecież nie jesz tego wszystkiego na raz...

      Usuń
    3. Ale najwidoczniej Anonim z góry nie wie co jest trzy ;)) Tępaki ;D poprostu tępaki ;) "Jak dla mnie to za dużo" jak czytam coś takiego to aż ręce i cycki opadają...

      Usuń
  16. ja cały czas pieke sówj chleb razowy na zakwasie. teraz chce sprobowac na drożdżach
    Wiola D.

    OdpowiedzUsuń
  17. Zrobiłam babeczki!!!
    Troche zmodyfikowałam przepis dodałam rodzynki pestki dyni i słonecznika.Dosłodziłam trochę słodzikiem. Wyszło mi 11 sztuk będzie na kilka dni.Polecam wszystkim łasuchom!!!

    OdpowiedzUsuń
  18. no suuuper : sałatka , kurczak bez panierki MC Donalds. co Mc Donalds, ich idea i produkty mają wspólnego ze zdrowym odżywianiem? Jak w ogóle można polecać korzystanie z usług firmy która ma swój udział w epidemii otyłości wśród dzieci i młodzieży na całym świecie ? Świadomość dotycząca producentów żywności, wielkich korporacji itd to też jest element zdrowego stylu życia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Kamila, piekłaś ten chleb? Bo jakoś tak 'podejrzanie'ten przepis wyglada tzn. zero mąki, nawet ciemnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak piekłąm, zdjęcie przecież jest Moje :)

      Usuń
    2. To spróbuję na pewno:)Dzięki!

      Usuń
  20. dziękuję Kochana za przepis na ten chlebek,zaraz lecę go zrobić
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  21. oto spóźniony przepis na ten chlebek dukana :) sporo chlebka wychodzi i jest naprawde smaczny :)
    * 4 szkl. otrąb owsianych
    * 2 szkl. otrąb pszennych
    * 1 szkl. skrobi kukurydzianej
    * 2 serki wiejskie light po 250 gram
    * 8 jajek
    * 2 szkl. maślanki lub kefiru 0%
    * 1 łyżka soli
    * 1,5 torebki proszku do pieczenia (na 1 kg mąki)
    * różnego rodzaju przyprawy do smaku: suszony koper, tymianek, czosnek, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

    wykonanie:
    Wymieszać wszystkie suche składniki. Ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami, dodać maślankę, następnie dodawać suche składniki porcjami. Dobrze wymieszać i dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

    Foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Włożyć do częściowo nagrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 st. C piec godzinę i 20-30 minut.

    Ważne! Wkładajcie chleb do częściowo nagrzanego piekarnika, bo wtedy lepiej wyrośnie.

    Uwaga! Przyprawy wg indywidualnych upodobań. Bez przypraw chleb jest równie dobry :))

    Ja go robiłam już nie raz i naprawdę jest smaczny :) można go mrozić a po odmrożeniu jest nawet smaczniejszy :P

    OdpowiedzUsuń
  22. Przepisy super,będę je stosowała w mojej kuchni....bravo

    OdpowiedzUsuń
  23. Polecam sałatkę ze świeżego szpinaku. Jest bardzo prosta i smaczna.
    Umyte świeże liście szpinaku rozkładamy na talerzu, posypujemy pokrojonymi świeżymi warzywami:pomidorami, papryką, cebulą pokrojoną w cienkie półksiężyce, ser feta lub mozzarella, posiekana natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wiosną i latem można zamiast papryki użyć nowalijek: rzodkiewki, szczypiorku, świeżego ogórka.Dodatek warzyw według upodobania. Na koniec polewamy sałatkę olejem z rzepaku z pierwszego tłoczenia oraz kropimy sokiem z cytryny.

    OdpowiedzUsuń
  24. Co do tego chleba - zjadliwy, ale niemożliwe, żeby z podanej ilości składników wyglądał tak jak na zdjęciu. Zrobiłam w keksówce (która wydaje mi się o połowę mniejszą foremką niż wielkość chleba ze zdjecia) i wyszedł wysokości ok. 3 cm, więc wiem co mówię. Następnym razem dam wszystkich składników potrójnie.
    A moich przepisów tu nadal nie ma.
    króliczyca

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Również robiłam ten chleb:) ale niestety tez wyszedł taki niski ale za to dobry w smaku. Napisałam do Kamili w tej sprawie i czekam na odpowiedz. Pozdrawiam.

      Usuń
  25. Dziękuje za przepisy na pewno z nich skorzystam :):)

    OdpowiedzUsuń
  26. CHLEB - PODWÓJNA PORCJA PODANYCH SKŁADNIKÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Apropo tej galaretki - nie polecałabym również wrzucać do niej cytrusów, bo nie stężeje:)
    króliczyca

    OdpowiedzUsuń
  28. Hej......czy zna ktos przepis na dietetycznego murzynka?

    OdpowiedzUsuń
  29. Kochana dziś będę robić coś innego, ale czekoladowego :)
    Przepis będzie na blogu:) postaram się dziś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam ochotę wylizać Cię całą od głowy w dół. Possać Ci paluszki u stóp i wybzykać ostro. Na pewno lubisz ostre bzykanko :*:*:*
      Wierny fan.

      Usuń
  30. wczoraj wyprobowalam jabluszka.... mistrzostwo swiata!

    OdpowiedzUsuń
  31. witam , piekłam dzisiaj chlebek z podwójnej porcji , jednak nie wyszedł taki jak na zdjęciu , tzn nie urósł . Nie wiem dlaczego , mogę się dowiedzieć dlaczego ?

    OdpowiedzUsuń
  32. Pani Kamilo mam 57lat i jadlospisy pani są dla mnie b.przydatne bo sama nie mam glowy aby wymyślać a tu są gotowe.Codzennie przeglądam pani blog az nabrałam chęci żeby coś z sobą zrobić/97kg na 160cm.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam-koninianka

    OdpowiedzUsuń
  33. Kamilo - nigdy nie mialam tak wielkiej ochoty do odchudzania jak teraz, po przeczytaniu Twojego bloga. Mimo , ze jestem matka 3 dzieci, moj maz uwielbia jesc, a ja potrafie przy tym wszystkim robic posilki dla siebie - z Twojego menu :) W 14 dni schudłam 4 kg. Kiedy mialam przez pierwsze dni chwile zwatpienia mowiłam sobie: "ona moze ja tez" i w taki sposob dalam rade :).

    Pozdrawiam Aga z Turku

    OdpowiedzUsuń
  34. Naprawde jestes wielka. Motywujesz innych do pracy nad soba.

    OdpowiedzUsuń
  35. witam jestem tu nowa tez chce sie za siebie wziąć po ciąży mam do zbicia 25 kg które mnie przerażają i jest mi ciężko zacząć, jestem z osób które chcą widzieć odraz u efekty ale wiem ze to nie możliwe pomożecie błagam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja rada-przeglądaj codziennie blog Kamili można się zdrowo motywować i nabierać chęci na cały dzień-koninianka

      Usuń
  36. Świetne przepisy :) Wielkie ukłony w Twoją stronę :))

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Kamilo proszę powiedz ile tak średnio z tego na dzień dostarczało Ci kalori??? Prosze odp.

    OdpowiedzUsuń
  38. przepisy są super, wykorzystam pewnie nie jeden ! ;)
    a mój ulubiony własny przepis to;
    ZAPIEKANKA:
    mała pierś z kurczaka,
    mały jogurt naturalny (polecam bakoma 0%)
    kalafior i brokuł (po kilka "kwiatuszków")
    marchew
    (ja kupuje mrożony bukiet warzyw)
    sos sałatkowy knor koperkowo-ziołowy
    1 jajko

    jajko gotujemy na twardo, marchew kroimy w talarki i gotujemy al'dente z innymi warzywami, mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy kucharkiem, do małego naczynia żaroodpornego wkładamy mięso na to pokrojone w plastry jajko i warzywa. Jogurt mieszamy z połową torebki sosu sałatkowego i zalewamy potrawę.Pieczemy w piekarniku w 180c ok. 30min SMACZNEGO!:)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przepis 16 kanapka z jajkiem - tam na zdjęciu nie ma bułki pełnoziarnistej, jak na moje to bułka barwiona karmelem bądź słodem jęczmiennym. Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ja kiedyś też nie wiedziałam co z czym, dopiero wykłady na uczelni rozjaśniły mi pewne kwestie :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Bardzo inspirujące przepisy - dziękuję :-))

    OdpowiedzUsuń
  41. Przepisy S U P E R !! napewno z nich chetnie skorzystam. Twojego bloga znalałam w gazecie i natychmiast weszłam ja nie ukrywam że, odchudzam sie i zrzuciłam już 11 kg przez 6 tyg.ale wspomagam sie tabletkami zielonej kawy ale tej prawdziwej.narazie mam motywacje ,lepiej sie czuje i jestem wdzięczna ze sa ludzie tacy jak Ty którzy zaczeli walke i dziela sie opiniami z innymi. Zyczę Tobie i sobie wytrwałości i bardzo chciałabym miec kontakt z Toba i o wiele zeczy zapytac Ciebie jako juz ,,exsperta,, Pozdrawiam i oczekuje kont.pa Romka.

    OdpowiedzUsuń
  42. Przepisy bardzo fajne, jednak szkoda,ze nie wszystkie są bardzo precyzyjne. Np. jajecznica ale z ilu jaj ? Nie chodzi mi o aptekarską dokładność ale chociaz np. 2 szt., lub 3 łyżki itp. Dla mnie osoby raczkującej w dietach to duża pomoc. Pozdrawiam i kibicuję.Jesteś moją inspiracja :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Hejterki trzymajcie się mocno, bo za chwile wiatr w oczy zawieje.

    Czary Mary mówię ja,
    By powiedzieć, gra już trwa!
    Chcesz napisać brzydkie słowo,
    Karma do Ciebie wróci na nowo.
    Zły los czeka osobę od zawiści,
    By wybić jej z głowy chęć nienawiści,
    Przemyśl dwa razy, każde swe słowo.
    By nie płakać ze smutku, od razu myśleć głową.
    OM MANI PADME HUM

    OdpowiedzUsuń
  44. A ja żyłam w przekonaniu że dieta to katorga,że żadnych jajek ,mizerii koleżanka nawet przed papryką i pomidorami przestrzegała dlatego nigdy nie zaczynałam nawet bo byłam pewna że padne z głodu a lubie jeść :P a trafiłam tu bo przymierzyłam ładną bielizne,potem kilka starych sukienek i ...każdą musiałam wyrzucić żuciłam palenie a teraz chce zrzucić nadwagę :(

    OdpowiedzUsuń
  45. Witajcie!
    Dzięki za inspirację. Widzę, że nie warto trzymać się przepisów z gazet i książek, ale słuchać siebie oraz dopasowywać posiłki do swoich upodobań. Bardzo proste i łatwe przepisy, a z tego co widzę to i smaczne, bo przecież jemy także oczyma. :-)

    OdpowiedzUsuń
  46. hej. Ja mam prośbę. Jakiś czas temu, pewnie bardzo dawny, na blogu ktoś wrzucił przepis na takie "pierogi" ale pieczone. Nie pamiętam jak to sie dokładnie nazywało. Można było zrobić duże albo małe te pierogi czy takie trójkąty, jako farsz wedle uznania. Pamiętam że było do tego zdjęcie. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tego. Czy może wiecie o co mi chodzi i macie na to przepis? Będę ogromnie wdzięczna!!!
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  47. Pysznie tu u Ciebie:) gratuluje przemiany:) zostaje na dłużej:)

    OdpowiedzUsuń

To co tu piszę to część mojego życia. Żyję po swojemu, tak jak chcę. Uszanuj mnie, blogowiczów i moje życie. Przecież jesteśmy tu dla siebie. :)