Propozycje posiłków ( będę je na bieżąco uzupełniać) :))))
Smacznego :*
PIERWSZE ŚNIADANIE:
1. Kanapki z:
- 40g chleba pełnoziarnistego
- plaster szynki z indyka
- plaster żółtego sera "Hit z ryk"
- sałata
- pomidor
- ogórki kiszone
2. Serek wiejski 3% tłuszczu z papryką i zielonym ogórkiem
3.- bułka 50g grahamka
- serek naturalny tutti z biedronki
- cebula
-przyprawy
- papryka
3.Chleb razowy, papryka, biały ser
4. jajecznica z pieczarkami, szczypiorek, pomidor
5. Chleb razowy, szynka, żółty ser, jajko, szczypior, pomidor, cebula
6. "KURCZAK NA SŁODKO"
7. jajecznica z curry i papryką słodką, ogórkiem kiszonym, chlebkiem razowym i kawą z mlekiem
8. - dwa jaka
- warzywa ( ogórek zielony, kiszony, kukurydza, papryka)
9.Kromka razowca z wędliną plus sałatka
10.Jogurt naturalny, kiwi, musli
11. Surówka z marchwi i jabłka
12. Omlet ziołowy, pomidor, ogórek
Smacznego :*
PIERWSZE ŚNIADANIE:
1. Kanapki z:
- 40g chleba pełnoziarnistego
- plaster szynki z indyka
- plaster żółtego sera "Hit z ryk"
- sałata
- pomidor
- ogórki kiszone
2. Serek wiejski 3% tłuszczu z papryką i zielonym ogórkiem
3.- bułka 50g grahamka
- serek naturalny tutti z biedronki
- cebula
-przyprawy
- papryka
3.Chleb razowy, papryka, biały ser
4. jajecznica z pieczarkami, szczypiorek, pomidor
5. Chleb razowy, szynka, żółty ser, jajko, szczypior, pomidor, cebula
6. "KURCZAK NA SŁODKO"
Składniki:
1 pierś z kurczaka
garść migdałów (płatki)
1 pomarańcza
1 mandarynka
pieprz cytrynowy
przyprawa "PRYMAT" do kurczaka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Pierś pokroić w kostkę, przyprawić "PRYMATEM" do
kurczaka i usmażyć na patelce z kroplą oleju, pod koniec smażenia dodać
szczyptę pieprzu cytynowego (dodaje aromatu), migdały uprażyć na suchej
patelni, pomarańczę i mandarynkę pokroić w niewielką kostkę, wszystko razem
dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
7. jajecznica z curry i papryką słodką, ogórkiem kiszonym, chlebkiem razowym i kawą z mlekiem
8. - dwa jaka
- warzywa ( ogórek zielony, kiszony, kukurydza, papryka)
9.Kromka razowca z wędliną plus sałatka
10.Jogurt naturalny, kiwi, musli
11. Surówka z marchwi i jabłka
12. Omlet ziołowy, pomidor, ogórek
13. Omlet ziołowy z pomidorem i fetą
*2 jajka
*zioła prowansalskie
*Pomidor
*Feta
Jajka rozkłócamy z ziołami wylewamy na patelnie.
Układamy pomidora pokrojonego w plasterki,przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem
Podajemy z fetą.
*zioła prowansalskie
*Pomidor
*Feta
Jajka rozkłócamy z ziołami wylewamy na patelnie.
Układamy pomidora pokrojonego w plasterki,przykrywamy pokrywką i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem
Podajemy z fetą.
14. Sałatka Królicza
- 4 rodzaje (sałat - ja kupuję mix finess w
POLO MARKECIE)
- oliwa z oliwek
- sos grecki "Prymat"
- słonecznik nie solony
- 1 kulka mozzarelli "Galbani"
Sposób przygotowania:
Sałatę wyjąć z opakowania - opłukać,
przygotować sos grecki (zgodnie z przepisem z opakowania), słonecznik podsmażyć
na patelni na brązowy kolor, mozzarellę drobno pokroić i wrzucić do sałaty,
wymieszać ze słonecznikiem + polać sosem greckim.
Wstawić do lodówki na 30 minut i gotowe!
SMACZNEGO :)
15.KANAPKA Z SERKIEM
2 kromki chleba graham (ok. 70 g ) bez margaryny z sałatą
Do pieczywa spożyć twarożek i 140 g czerwonej papryki
(części jadalne)
Twarożek:
3 łyżki mleka 2%
5 rzodkiewek
8-9 gałązek szczypioru
Do smaku pieprz
Twaróg dobrze
rozgnieść w misce dodać mleko i dokładnie utrzeć. Rzodkiewki i szczypior drobno
pokroić i dodać do twarogu. Wszystkie składniki wymieszać a do smaku dodać
pieprz. Twaróg podzielić na
dwie porcje, jedną spożyć do śniadania dziś a drugą na jutrzejszym śniadaniu.
16. Kanapka z jajkiem
2 kromki chleba pełnoziarnistego (ok. 70 g ) bez margaryny
z sałatą z jajkiem
(2 małe jajka do całego pieczywa – 65 g przed obraniem ze
skorupki).
Do kanapek
spożyć 1 dużego pomidora – 200
g
DRUGIE ŚNIADANIE:
1. Owsianka ( ja wybieram CośNaZąb firmy Kupiec są różne smaki do wyboru:
- karmel
-malina z żurawiną
-jabłko z bananem
- truskawka
- śliwka
2. Jogurt naturalny z otrębami śliwkowymi
3. Sok pomidorowy z odrobiną chilli
4. Kanapka
- sałata
-dwie kromki chleba
-papryka
-ogórek zielony
OBIAD:
1.-
- 150 g piersi z kurczaka, usmażonej z przyprawami firmy Kamis "Fit up"
- mizeria ( jogurt naturalny 0% tłuszczu, sól, pieprz, koperek i ogórek zielony)
2.-150g piersi z kurczaka
- ogórek kiszony
- usmażona papryka
3. - 150g usmażonej wołowiny z cebulką
4. - 150g piersi z kurczaka
- surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką
5. - 120g piersi z kurczaka
- kefir milko 400g
- fasola szparagowa
6. - 120g piersi z indyka
- surówka kupna
- ogórki konserwowe
7. -150g gotowanej piersi z kurczaka
- kalafior
-marchewka
8.- 2 gotowane ziemniaki, zrobione na puree
- surówka ( jaką kto lubi 300g)
9. Zupa warzywna
- mieszanka warzywna, jarzynowa
- sól, pieprz i przyprawy do smaku
- pietruszka
10. NALEŚNIKI Z FARSZEM I NA SŁODKO
Jak wyrobić ciasto na naleśniki?
- 2 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyzki mąki pełnoziarnistej
-jajo
-woda gazowana
-łyżeczka oleju
Jest to porcja na dwa naleśniki !!!!
- Parówka z szynki
- ser żółty Hit z ryk 13% tłuszczu
- kukurydza
-fasola czerwona
- pomidory z puszki
-pieczarki
-cebula
Parówkę i ser zwijamy w naleśnika, reszte mieszamy. Układamy
naleśniki w naczyniu żaroodpornym polewamy resztą czyli (pieczarki, pomidory z
puszki,kukurydza, fasola, cebula) i zapiekamy :))))
Smażymy naleśniki, do składników wyżej dodajemy cynamon lub
wanilie. Jemy z dżemem , serkiem danio light, cukrem xylitol - jak wolicie
:)))))
- 120g piersi z kurczaka
12. - 80 g piersi z kurczaka podsmażyć na małłej ilości rzepakowego oleju z cebulką, pieczarkami, papryką, pomidorem. Białko i warzywa wymieszać z 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej
13. Dietetyczne nuggetsy z kurczaka
Panierka: 2 łyżki otrębów pszennych, 2 łyżki zarodków pszennych, łyżeczka mielonego siemienia lnianego, 2 łyżki mielonych migdałów, szczypta soli morskiej i pieprzu, 3 łyżki wody, 1 jajo, czosnek granulowany do smaku
- 100 g piersi z kurczaka pokroić w małe kawałki. Moczyć w wymieszanej wodzie z jajem i obtaczać w panierce.
- Położyć na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec w piekarniku w temp. 180 stopni ok 15 minut
- ugotować np. brokuł
14. Brokuły, surimi, jogurt czosnkowy
15. Chłodnik z buraków z jajkiem i koperkiem
16. Kalafior, filet z kurczaka
17. jajko sadzone, łosoś wędzony, twarożek, sałatka ze szpinakiem świeżym
18. Kasza, pulpeciki z indyka, buraczki
19. Szpinak, pierś z kurczaka w papirusie
20. Ryba, fasolka, ziemniaczki
21. makaron z sosem z cukinii:)
22. Spaghetti : pierś z kurczaka, przyprawy, makaron durum, pomidory z puszki, cebulka, można dodać paprykę i pieczarki :))))
23. SEZAMEK :
-150g piersi z kurczaka marynujemy w soli
i chilli i wstawiamy na 1h do lodowki
po godzinie wyjmujemy obtaczamy w
sezamie
-na patelni rozpuszczamy łyżkę miodu
i jak się zrobi taki płynny to kładziemy
kurczaka w sezamie
-do tego położyłam na sałacie paprykę
24. -
-150 g piersi z kurczaka
- ryż
- kapusta czerwona
- sok ze świeżej marchwi i banana
25. - warzywa
-surówki
-krwetki
Składniki:
-pierś z kurczaka ok. 500g
- warzywa: mieszanka warzyw chińskich ok 500g (mi osobiście z Carrefoura chińskie nie smakowały. Myślę, że będą pasować każde warzywa "na patelnię" lub dobrane wg własnego gustu)
- ryż brązowy (lub basmati) ok 200g (tj 2 saszetki)
Przyprawy:
- curry
- słodka papryka
- pieprz Cayenne (ja używałam zwykłego)
- oliwa z oliwek
- pomidory 4 szt.
- cebula
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski. Wymieszać 2-3 łyżki oliwy z przyprawami (curry - pół łyżeczki, papryka słodka - pół łyżeczki, pieprz - na czubku łyżeczki; jeśli lubimy potrawy pikantne możemy dać więcej pieprzu). Gotową mieszankę oliwy z przyprawami wlać do kurczaka, wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 30 min (w tym czasie możemy wstawić ryż do gotowania). Następnie wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię (z powłoką nie przywierającą, bo już mamy tłuszcz z przyprawami :)). Podsmażyć z obu stron, dodać warzywa, podlać wodą, całość dusić ok. 10 minut. Gotowe danie przełożyć na talerz/do miseczki, wymieszać z ryżem. Podawać z surówką z pomidorów i cebuli (najlepiej chyba będzie pokroić pomidory w plastry, cebulę w piórka/kostkę i ew. doprawić pieprzem :)).
-pierś z kurczaka ok. 500g
- warzywa: mieszanka warzyw chińskich ok 500g (mi osobiście z Carrefoura chińskie nie smakowały. Myślę, że będą pasować każde warzywa "na patelnię" lub dobrane wg własnego gustu)
- ryż brązowy (lub basmati) ok 200g (tj 2 saszetki)
Przyprawy:
- curry
- słodka papryka
- pieprz Cayenne (ja używałam zwykłego)
- oliwa z oliwek
- pomidory 4 szt.
- cebula
Pierś z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, wrzucić do miski. Wymieszać 2-3 łyżki oliwy z przyprawami (curry - pół łyżeczki, papryka słodka - pół łyżeczki, pieprz - na czubku łyżeczki; jeśli lubimy potrawy pikantne możemy dać więcej pieprzu). Gotową mieszankę oliwy z przyprawami wlać do kurczaka, wymieszać, wstawić do lodówki na ok. 30 min (w tym czasie możemy wstawić ryż do gotowania). Następnie wrzucić kurczaka na rozgrzaną patelnię (z powłoką nie przywierającą, bo już mamy tłuszcz z przyprawami :)). Podsmażyć z obu stron, dodać warzywa, podlać wodą, całość dusić ok. 10 minut. Gotowe danie przełożyć na talerz/do miseczki, wymieszać z ryżem. Podawać z surówką z pomidorów i cebuli (najlepiej chyba będzie pokroić pomidory w plastry, cebulę w piórka/kostkę i ew. doprawić pieprzem :)).
27. pomidory faszerowane:
Pomidory faszerowane jajkiem na twardo, cebulą i pietruszką
(ja pietruszkę zastąpiłam szczypiorem)
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
4 pomidory
4 jajka
1 cebula
1/2 natki pietruszki (j/w, pietruszkę zastąpiłam szczypiorem)
1 łyżka oliwy
Przyprawy: pieprz, odrobina soli.
Sposób przyrządzania:
Przygotuj farsz: 3 jajka ugotuj na twardo (zamiast 2 jajek możesz dodać do farszu 2 łyżki ryżu lub kaszy gryczanej). Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Drobno pokrojone jajka wymieszaj z cebulą i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wbij 1 surowe jajko i wymieszaj całość razem z posiekaną pietruszką (lub szczypiorem :)).
Pomidory umyj i zetnij z nich czubki (które będą kapeluszami faszerowanych pomidorów). Pomidory wydrąż, ale nie wyrzucaj miąższu. Nadziej pomidory wcześniej przygotowanym farszem.
Zrób sos: uduś wydrążony wcześniej miąższ pomidorowy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy (i ew. przypraw).
Do sosu włóż nadziewane pomidory, zakryj je kapeluszami i duś pod przykryciem przez ok. 5 min tak, aby surowe jajko w farszu się ścięło. Pilnuj, aby delikatna skórka pomidora nie popękała. Pomidory możesz podawać z ryżem na sypko albo jako samodzielną przekąskę.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Składniki:
4 pomidory
4 jajka
1 cebula
1/2 natki pietruszki (j/w, pietruszkę zastąpiłam szczypiorem)
1 łyżka oliwy
Przyprawy: pieprz, odrobina soli.
Sposób przyrządzania:
Przygotuj farsz: 3 jajka ugotuj na twardo (zamiast 2 jajek możesz dodać do farszu 2 łyżki ryżu lub kaszy gryczanej). Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Drobno pokrojone jajka wymieszaj z cebulą i przypraw do smaku solą i pieprzem. Wbij 1 surowe jajko i wymieszaj całość razem z posiekaną pietruszką (lub szczypiorem :)).
Pomidory umyj i zetnij z nich czubki (które będą kapeluszami faszerowanych pomidorów). Pomidory wydrąż, ale nie wyrzucaj miąższu. Nadziej pomidory wcześniej przygotowanym farszem.
Zrób sos: uduś wydrążony wcześniej miąższ pomidorowy na patelni z dodatkiem 1 łyżki oliwy (i ew. przypraw).
Do sosu włóż nadziewane pomidory, zakryj je kapeluszami i duś pod przykryciem przez ok. 5 min tak, aby surowe jajko w farszu się ścięło. Pilnuj, aby delikatna skórka pomidora nie popękała. Pomidory możesz podawać z ryżem na sypko albo jako samodzielną przekąskę.
28. Zupa jarzynowa
woda, podudzie z kurczaka, 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 większa marchewka, starta na tarce 1 średnia pietruszka, starta na tarce
2 garście półplasterków pora 2 garście startego na tarce selera 2 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
ok. 0,5 małego świeżego/mrożonego kalafiora/brokuła lub 50/50, podzielonego na różyczki
koperek świeży/mrożony, posiekany
sól
pieprz
Do garnka wlać zimną wodę. Dodać liście laurowe i ziela angielskie. Doprowadzić do zagotowania.Dodać porcję mięsną.
Gotować 15-20 min. na małym płomieniu pod przykryciem. Dodać marchewkę, pietruszkę, por i seler.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem do momentu, kiedy warzywa będą średnio-miękkie.
Dodać ziemniaki, kalafior.
Gotować na średnim płomieniu pod przykryciem, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Dodać posiekany koperek.
Doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać.
*podwójna pierś z kurczaka
*cebula
*papryka
*1 łyżeczka papryki słodkiej
*1 łyżeczka curry
*½ łyżeczki gałki muszkatołowej
*½ łyżeczki czosnku granulowanego
*1/3 łyżeczki imbiru w proszku
*szczypta pieprzu cayenne
*3 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
*sól i pieprz
Mięso pokroić w cienkie paseczki. Przyprawy połączyć ze sobą, dodać olej i wymieszać. Pokrojone mięso obtoczyć w przygotowanej zalewie i odstawić na minimum 10min do lodówki. Podsmażamy cebulkę paprykę i kurczaka. Na koniec dodajemy kilka kropel sosu chilli słodkiego i wszystko razem mieszamy.
30. ŁOSOŚ
- filet z lososia
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- 0.5 lyzki soku z cytryny
- 0.5 lyzki swiezej natki z pietruszki
- 1 zabek czosnku wycisnięty
- 0.5 lyzeczki soli
- 0.5 lyzeczki czarnego pieprzu
-0.5 lyzeczki suszonej bazylii
Pietruszke siekamy, czosnek wyciskamy przez praske. Wszystkie skladniki zalewy mieszamy i umieszczamy w niej lososia. Wkladamy na 2-3 godziny do lodowki.
Po tym czasie filet zawijamy w folie, dodajac czesc zalewy. Zawijamy szczelnie folie i pieczemy lososia - w piekarniku w 200 st. C (375 st. F) ok. 20 minut lyb na patelni grillowej lub na grillu.
Surówka z białej kapusty
pół główki
białej kapusty
biała część pora
marchew 2 sztuki
koperek - pół pęczka
duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu lub sosu czosnkowego
sól
pieprz
Kapustę siekamy razem z porą, solimy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Odciskamy nadmiar soku, który kapusta puściła pod wpływem soli. Ścieramy do niej marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem. Tak zrobionym dressingiem polewamy surówkę z białej kapusty. Najlepiej zrobić to przed podaniem.
biała część pora
marchew 2 sztuki
koperek - pół pęczka
duży jogurt naturalny
3 łyżki majonezu lub sosu czosnkowego
sól
pieprz
Kapustę siekamy razem z porą, solimy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej na całą noc. Odciskamy nadmiar soku, który kapusta puściła pod wpływem soli. Ścieramy do niej marchewkę i dodajemy posiekany koperek. Jogurt mieszamy z majonezem i pieprzem. Tak zrobionym dressingiem polewamy surówkę z białej kapusty. Najlepiej zrobić to przed podaniem.
31. Warzywa na patelnię - mrożone ze sklepu
32.
Kurczak curry:
marynata:
1 ząbek wyciśnięty
3/4 papryczki chilli drobno posiekana lub szczypta chili w proszku
1 łyżeczka startego imbiru
ok 3 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy
sok z 1/2 cytryny
Składniki( ja robiła obiad dla całej rodziny więc wyszło dużo-jeszcze na drugi dzień jedlismy).
1 szklanka ryżu
pierś z kurczaka
1,5 - 2 łyżeczki przyprawy curry
1/2 łyżeczki kurkumy
1 cebula średnia, drobno posiekana
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka oleju do smażenia
W misce przygotuj wszystkie składniki do marynaty i zalej je oliwą. Umyj i oczyść kurczaka, pokrój go w kawałki i umieść w marynacie. Pozostaw na 10minut. W tym czasie ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni zeszklij cebulkę na oliwie lub oleju rzepakowym i lekko dopraw solą. Dodaj zamarynowanego kurczaka wraz z całą marynatą, dopraw solą oraz pieprzem i smaż do momentu, aż kurczak się usmazy ale nie przyrumieni. Następnie dodaj przyprawę curry, kurkumę i pieprz cayenne, smaż prze chwilę mieszając. Zalej całość pomidorami w puszce i trzymaj na małym ogniu, aż sos się trochę zredukuję.
Na talerze wyłóż ryż, na niego kurczaka curry.
33. naleśnik z serem białym jogurtem naturalnym i truskawkami mrożonymi- przepis na naleśniki macie wyżej, jogurt mieszacie z truskawkami :)
34. Spaghetti
- 150g piersi z kurczaka
- pomidory w puszce
- kukurydza, dwie łyżki
- pół suchego makaronu durum
Mięso smażymy, dokładamy pomidory i kukurydzę. Gotujemy makaron i wszystko razem mieszamy. Ziołą do smaku :)
35. PRZEPIS NA PIECZEŃ Z JAJKIEM z diety Dukana- moja ulubiona podaję ją do obiadu i kroję na kanapki .... polecam :
Składniki na małą foremkę keksową:
-
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki otrąb pszennych
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- majeranek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- ząbek czosnku.
2 jajka gotujemy na twardo ,składniki mieszamy , rozdzielamy na 2 części. Jedną cześć wykładamy do foremki na to jajka ugotowane i przykrywamy 2 częścią mięsa. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia tak żeby została część do przykrycia wierzchu . Piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.
36. Lunch Box
Podwójna pierś z kurczaka posypana przyprawą
do gyrosa (zawsze robię w przyprawie curry ale zabrakło ;)
Warzywa smażone:
1 cebula
2 marchewki
2 piertuszki
¼ małego selera
¼ małej główki kapusty białej
koncentrat pomidorowy
ziele angielskie
listek laurowy
kminek mielony
pieprz
sól
Cebulę podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać
potarte warzywa i dodać przyprawy, dusić pod przykryciem do miękkości na koniec
dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego. Smakuje podobnie jak bigos ale bez
tych tłustych kiełbas czy boczku :)
37. Pasta serowa
Przepis to zmodyfikowana wersja pasty dla
chudzielców ;). W oryginale zamiast przyprawy "pomidorowej" dodaje
się posiekane suszone pomidory z oliwy. Wtedy też dodaje się oliwy, w której
się moczyły, ale wersja light też jest świetna.
Składniki:
twaróg biały chudy (odtłuszczony np.Mazurski Smak 250g)
1 średnia cebula
przyprawa Kamis Specialite - Suszone pomidory z czosnkiem i
bazylią
jogurt naturalny
suszona bazylia (może być posiekana świeża)
suszone oregano (może być świeże)
1/2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
opcjonalnie ząbek czosnku
Cebulę drobno siekamy i wrzucamy do miski. No to kruszymy
twaróg i dosypujemy przyprawę Specialite. Przyprawy dodajemy sporo, tak aby
masa była nią przesiąknięta po zmieszaniu. Mieszamy i dodajemy jogurt aby
całość nabrała konsystencji pasty. To ile dodacie
jogurtu zależy od Waszego upodobania, ale również od konsystencji twarogu.
Dodajemy pozostałe przyprawy, oliwę i mieszamy. Czosnek jest opcjonalny,
ponieważ już cebula dodaje
paście ostrości. Dodatkowo czosnek "załatwi" oddech - to dla chętnych. Ja lubię z
czosnkiem. Pastę najlepiej przygotować dzień wcześniej, wtedy wszystkie
składniki się połączą.
38. SAŁATKA Z KUKURYDZĄ
3
duże liście sałaty lodowej
½ większej piersi z kurczaka (ok. 125 g )
½ pomidora
Dosłownie 5 cm świeżego ogórka lub 1
kiszony – ok. 60 g
5 łyżek stołowych kukurydzy konserwowej
Sos:
2 łyżki jogurtu
1 łyżeczka musztardy
½ ząbka czosnku – opcjonalnie!
1 gałązka koperku
Pierś z kurczaka pokroić w drobne
cząstki, przyprawić przyprawą do gyrosa ( przyprawa Prymat) i podsmażyć na 1
łyżeczce oliwy. Warzywa (oprócz kukurydzy) drobno pokroić. W międzyczasie
przygotować sos do sałatki. Pierś z kurczaka po usmażeniu pokroić na drobne
kawałki i dodać do warzyw. Do warzyw dorzucić kukurydzę oraz sos, całość
wymieszać.
Do sałatki spożyć 1 kromkę pieczywa
razowego
39. RYŻ
Z CEBULĄ
1 duża cebula – można zastąpić ½
czerwonej papryki
1 średnia marchew
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Ryż wstawić aby się ugotował. Pieczarki
oraz cebulę drobno pokroić natomiast marchew zetrzeć na tarce. Rozgrzać oliwę z
oliwek i w pierwszej kolejności usmażyć cebulę następnie dorzucić marchew i
pieczarki. Gdy warzywa się podsmażą dorzucić wcześniej ugotowany ryż i jeszcze
podgrzewać 3-5 min. Można dodać nieco sosu sojowego
KOLACJA:
1. Tatar
- surowe żółtko jajka
-ogórek kiszony
-cebula
- 80g zmielonej wołowiny
2. - 80g kabanosów
- ogórki kiszone
3. - przecier pomidorowy w kartonie 300g
- 2 łyżki fasoli czerwonej z puszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
4. - 100g mozarelli light
- ogórek zielony
-pomidor
-szczypiorek
-sól, pieprz
5. - 100g kurczaka w galarecie z warzywami
- ogórek zielony
6. SAŁATKA:
- sałata lodowa
-ogórek zielony
- kurczak
- grzanki zrobione z chleba ciemnego
- sos vinegret
7. - 80g parówek z szynki lub cielęcych
- sałatka : sałata lodowa, papryka, ogórek kisozny, ogórek konserwowy, pomidor, cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego, przyprawy
8. Sałatka z rukolą
Składniki : rukola, jajko, kurczak, pomidor, ogórek kiszony, ogórek konserwowy, ogórek zielony, papryka, przyprawy, sos vinegret
9. Przepyszna sałatka z ogórka, marchewki, cukini posypana orzechami włoskimi ze olejem słonecznikowym tłoczonym na zimno wymieszanym z cytryną
10. Winogrono, jabłka, jogurt naturalny, płatki migdałów
11. Sałata lodowa, oliwki, papryka, sos vinegret
12. Bułka razowa, surówka kupna ze sklepu
13. Sałatka
- mix sałat z Biedronki
-ogórek konserwowy
-papryka
- 100g piersi z kurczaka
- ogórek zielony
- starta marchewka
- grzanki ( przepis pod spodem)
14. Sałatka
- mix sałat
- pokrojona cienko marchew
- dwie parówki z szynki
- ogórek zielony
- sos vinegret kupny
15. Sałatka warzywna
1 por
3 jaja
1/2 puszki kukurydzy
5 ogórków konserwowych
ok 2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
sól/pieprz do smaku:)
pory kroimy drobno i odstawiamy zasypując szczyptą soli, żeby puściły wodę, gotujemy jaja i kroimy w kosteczkę, ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę, albo zcieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy kukurydze, jogurt, musztardę, sól pieprz.
1/2 puszki kukurydzy
5 ogórków konserwowych
ok 2 łyżki jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy
sól/pieprz do smaku:)
pory kroimy drobno i odstawiamy zasypując szczyptą soli, żeby puściły wodę, gotujemy jaja i kroimy w kosteczkę, ogórki konserwowe kroimy w kosteczkę, albo zcieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy kukurydze, jogurt, musztardę, sól pieprz.
PRZEKĄSKA:
1. Duży grejfrut
2.- 150g malin
- szklanka mleka 0.5% tłuszczu
Miksujemy maliny, dodajemy mleko i mamy malinowy koktajl
3. Duży jogurt naturalny
- galaretka (obojętnie jaki smak, najlepiej taki na jaki masz ochotę) galaretkę rozpuszczasz w połowie wody, któa jest na opakowaniu np. jeśli 500ml to rozpuszczasz w 250 ml. Mieszasz galaretkę z jogurtem , wstawiasz do lodówki i masz SERNIK NA ZIMNO :)))
4. Jako, ze często dopada nas ochota na słodkie, wykombinowałam coś słodkiego i pysznego.
Potrzebne : jabłka, miód, musli, serek danio light (jeśli
nie macie możliwości to zwykły), oraz cynamon .Jabłka kroicie na pół, wydubujecie ziarenka i to co jest
niedobre w jabłku, tam wlewacie miód i wsypujecie musli, posypujecie cynamonem
i wkładacie do piekarnika na 180 stopni, wyciągacie gdy zauważycie, ze skórka
od jabłka zaczyna się marszczyć, na końcu polewacie daniem - mistrzostwo !
Można się zasłodzić.
5. Borówki, oraz gruszki, galaretka o smaku agrestowym ( jedna salaterka ma ok. 100 kcal)
Możecie sobie sprawić słodki podwieczorek, pychotka, owoce
jakie tylko chcecie prócz bananów, oraz galaretka w jakimkolwiek smaku : )))
6. 250g borówek, mały jogurt naturalny 0% tłuszczu
7. MUFFINKI RAZOWE
1 szklanka mąki razowej żytniej
1 szklanka otrąb owsianych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
3 łyżki jogurtu naturalnego (dałam 0% bo taki miałam)
1 jajko
1 duże jabłko starte na tarce o grubych oczkach (ja starłam
ze skórką - nie lubię marnować dobrego)
przyprawa do jabłecznika ( znalazłam coś takiego wśród
przypraw, ale tak naprawdę zależy od autora)
Posłużyłam się robotem. Wrzuciłam po prostu wszystkie
składniki do michy i włączyłam mieszanie aż składniki utworzyły w miarę
jednolitą masę.
Na blaszce z piekarnika rozłożyłam papiloty muffinkowe i
każdy wypełniłam w 3/4 wysokości. Włożyłam do piekarnika nagrzanego do 160st C.
Piekłam z termoobiegiem przez 20-25 min. Używałam wyczucia :).
Pamiętać należy, że razowe wypieki nie są tak miękkie i
wyrośnięte jak z białej mąki. No i oczywiście kolor jest ciemniejszy. Wyszło
naprawdę pysznie, a zapach w domu... bajka!
Takie muffinki są cięższe i dość mokre, nawet
"kluskowate w środku" - mnie to pasuje.
Muffinki nie zawierają cukru. Cała słodycz pochodzi z
jabłka. Ale zawsze można dodać namoczonych rodzynek lub lekko dosłodzić ciasto
miodem.
8. Ciasto marchewkowe
2 szklanki startej na drobnych oczkach
marchewki
4 jaja
1/2 szklanki agawy
1 łyżeczka sody,cynamonu,proszku,przyprawy
piernikowej
szczypta soli
1,5 szklanki zmielonych migdałów
starta gorzka czekolada
orzechy laskowe,włoskie według uznania dasz
tyle ile będziesz chciała
Jajka z agawa miksujemy na biała masę , następnie dodajemy
mąke migdałową wymieszaną z soda proszkiem i resztą o troszku cały czas
miksując jak skladniki się połączą dodać marchew , orzechy czekolade i
delikatnie wymieszać piec w 170 stopniach do 60 minut trzeba sprawdzać:)
- dwie kromki chleba razowego- zioła prowansalskie
-oliwa z oliwek
Kroicie w kostkę, na wcześniej podgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucacie chleb i posypujecie ziołami prowansalskimi, pieczecie dopóki nie będą chrupiące :)
ale świetne przepisy,szybkie i łatwe :)
OdpowiedzUsuńna pewno będę tu często zaglądała.
Paulina
łooooooooo ale jaja :) aż mi pociekło :) tym razem z ustów ;)
OdpowiedzUsuń- Przepraszam, Kto Pierdnął?
Usuń-Soreczka, to z ustów :)
pyszny przepis na pyszne jabluszka mmmmm juz lece robic mniam...
OdpowiedzUsuńale mam smaka na kurczaka z mizerią XD
OdpowiedzUsuńKamilo, bardzo Cię podziwiam i jednoczesnie gratuluję.
OdpowiedzUsuńBardzo chciałabym schudnąć ale niestety brak mi motywacji. Do zrzucenia mam tylko 10 kg ale dla mnie to i tak dużo :(
Na szczęście trafiłam na Twojego bloga i mam nadzieję, że z Tobą uda mi się wytrwać. Pozdrawiam Cię serdecznie :)
myslalm, ze beda to jakies wyszukane przepisy z produktow, ktore trudno dostac albo sa drogie a jednak jestem mile zaskoczona, chyba zaczne diete ;) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńnaprawde przepisy pełne podziwu brawo i ja z tego też skożystam
OdpowiedzUsuńKamilko!
OdpowiedzUsuńGratulacje-jestem technologiem żywienia i propagatorką zdrowego żywienia-przepisy super!!! Pozdrawiam i mocno Ci kibicuję!
wszystko smacznie wygląda
OdpowiedzUsuńSuper zacznę nareszcie normalnie jeść.......
OdpowiedzUsuńWOW! Szokujące potrawy, nawet bym nie pomyślała, że takie można jeść :) EXTRA... stronka jest cudowna :)
OdpowiedzUsuńczytam, czytam i czytam i napawa mnie optymizm :)) to wszystko tak apetycznie wygląda, że mam coraz większą nadzieję , że mi się uda :)) zaczynam od poniedziałku :))
OdpowiedzUsuńJa również od poniedziałku
OdpowiedzUsuńmam fajny przepis na chlebek DUKANA :P otreby owsiane i pszenne, maślanka itp. tak sobie myślę,że zamist kupować chleb w sklepie to fajniej jest upiec go sobie samemu co?? co o tym myślicie? kalorii też nie ma tak dużo :P a jest naprawdę smaczny :))))
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńa mogłabyś podać ten przepis? chętnie wypróbuje
UsuńJestem grubasem ale jakbym zjadła w ciągu dnia po każdym z tych przepisów nie wiedziałabym jak się wieczorem ruszać. Na litość boską po co tyle tego wszystkiego? Jak dla mnie to za dużo.
OdpowiedzUsuńMoże między innymi po to, aby osoby które walczą z Kamilą od października nie jadły codziennie serka wiejskiego, warzyw na patelnie z kurczakiem a na kolację owoc, tylko urozmaicały swoją dietę! :)
Usuńpozdrawiam! :)
przecież nie jesz tego wszystkiego na raz...
UsuńAle najwidoczniej Anonim z góry nie wie co jest trzy ;)) Tępaki ;D poprostu tępaki ;) "Jak dla mnie to za dużo" jak czytam coś takiego to aż ręce i cycki opadają...
Usuńja cały czas pieke sówj chleb razowy na zakwasie. teraz chce sprobowac na drożdżach
OdpowiedzUsuńWiola D.
Zrobiłam babeczki!!!
OdpowiedzUsuńTroche zmodyfikowałam przepis dodałam rodzynki pestki dyni i słonecznika.Dosłodziłam trochę słodzikiem. Wyszło mi 11 sztuk będzie na kilka dni.Polecam wszystkim łasuchom!!!
no suuuper : sałatka , kurczak bez panierki MC Donalds. co Mc Donalds, ich idea i produkty mają wspólnego ze zdrowym odżywianiem? Jak w ogóle można polecać korzystanie z usług firmy która ma swój udział w epidemii otyłości wśród dzieci i młodzieży na całym świecie ? Świadomość dotycząca producentów żywności, wielkich korporacji itd to też jest element zdrowego stylu życia.
OdpowiedzUsuńKamila, piekłaś ten chleb? Bo jakoś tak 'podejrzanie'ten przepis wyglada tzn. zero mąki, nawet ciemnej?
OdpowiedzUsuńtak piekłąm, zdjęcie przecież jest Moje :)
UsuńTo spróbuję na pewno:)Dzięki!
Usuńdziękuję Kochana za przepis na ten chlebek,zaraz lecę go zrobić
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
oto spóźniony przepis na ten chlebek dukana :) sporo chlebka wychodzi i jest naprawde smaczny :)
OdpowiedzUsuń* 4 szkl. otrąb owsianych
* 2 szkl. otrąb pszennych
* 1 szkl. skrobi kukurydzianej
* 2 serki wiejskie light po 250 gram
* 8 jajek
* 2 szkl. maślanki lub kefiru 0%
* 1 łyżka soli
* 1,5 torebki proszku do pieczenia (na 1 kg mąki)
* różnego rodzaju przyprawy do smaku: suszony koper, tymianek, czosnek, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
wykonanie:
Wymieszać wszystkie suche składniki. Ser rozgnieść i wymieszać z żółtkami, dodać maślankę, następnie dodawać suche składniki porcjami. Dobrze wymieszać i dodać ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Foremki wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Włożyć do częściowo nagrzanego piekarnika i od chwili uzyskania temp. 200-220 st. C piec godzinę i 20-30 minut.
Ważne! Wkładajcie chleb do częściowo nagrzanego piekarnika, bo wtedy lepiej wyrośnie.
Uwaga! Przyprawy wg indywidualnych upodobań. Bez przypraw chleb jest równie dobry :))
Ja go robiłam już nie raz i naprawdę jest smaczny :) można go mrozić a po odmrożeniu jest nawet smaczniejszy :P
Przepisy super,będę je stosowała w mojej kuchni....bravo
OdpowiedzUsuńPolecam sałatkę ze świeżego szpinaku. Jest bardzo prosta i smaczna.
OdpowiedzUsuńUmyte świeże liście szpinaku rozkładamy na talerzu, posypujemy pokrojonymi świeżymi warzywami:pomidorami, papryką, cebulą pokrojoną w cienkie półksiężyce, ser feta lub mozzarella, posiekana natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wiosną i latem można zamiast papryki użyć nowalijek: rzodkiewki, szczypiorku, świeżego ogórka.Dodatek warzyw według upodobania. Na koniec polewamy sałatkę olejem z rzepaku z pierwszego tłoczenia oraz kropimy sokiem z cytryny.
Co do tego chleba - zjadliwy, ale niemożliwe, żeby z podanej ilości składników wyglądał tak jak na zdjęciu. Zrobiłam w keksówce (która wydaje mi się o połowę mniejszą foremką niż wielkość chleba ze zdjecia) i wyszedł wysokości ok. 3 cm, więc wiem co mówię. Następnym razem dam wszystkich składników potrójnie.
OdpowiedzUsuńA moich przepisów tu nadal nie ma.
króliczyca
Również robiłam ten chleb:) ale niestety tez wyszedł taki niski ale za to dobry w smaku. Napisałam do Kamili w tej sprawie i czekam na odpowiedz. Pozdrawiam.
UsuńDziękuje za przepisy na pewno z nich skorzystam :):)
OdpowiedzUsuńCHLEB - PODWÓJNA PORCJA PODANYCH SKŁADNIKÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuje kochana:**
OdpowiedzUsuńApropo tej galaretki - nie polecałabym również wrzucać do niej cytrusów, bo nie stężeje:)
OdpowiedzUsuńkróliczyca
Hej......czy zna ktos przepis na dietetycznego murzynka?
OdpowiedzUsuńKochana dziś będę robić coś innego, ale czekoladowego :)
OdpowiedzUsuńPrzepis będzie na blogu:) postaram się dziś
Mam ochotę wylizać Cię całą od głowy w dół. Possać Ci paluszki u stóp i wybzykać ostro. Na pewno lubisz ostre bzykanko :*:*:*
UsuńWierny fan.
wczoraj wyprobowalam jabluszka.... mistrzostwo swiata!
OdpowiedzUsuńwitam , piekłam dzisiaj chlebek z podwójnej porcji , jednak nie wyszedł taki jak na zdjęciu , tzn nie urósł . Nie wiem dlaczego , mogę się dowiedzieć dlaczego ?
OdpowiedzUsuńPani Kamilo mam 57lat i jadlospisy pani są dla mnie b.przydatne bo sama nie mam glowy aby wymyślać a tu są gotowe.Codzennie przeglądam pani blog az nabrałam chęci żeby coś z sobą zrobić/97kg na 160cm.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Pozdrawiam-koninianka
OdpowiedzUsuńKamilo - nigdy nie mialam tak wielkiej ochoty do odchudzania jak teraz, po przeczytaniu Twojego bloga. Mimo , ze jestem matka 3 dzieci, moj maz uwielbia jesc, a ja potrafie przy tym wszystkim robic posilki dla siebie - z Twojego menu :) W 14 dni schudłam 4 kg. Kiedy mialam przez pierwsze dni chwile zwatpienia mowiłam sobie: "ona moze ja tez" i w taki sposob dalam rade :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aga z Turku
Naprawde jestes wielka. Motywujesz innych do pracy nad soba.
OdpowiedzUsuńwitam jestem tu nowa tez chce sie za siebie wziąć po ciąży mam do zbicia 25 kg które mnie przerażają i jest mi ciężko zacząć, jestem z osób które chcą widzieć odraz u efekty ale wiem ze to nie możliwe pomożecie błagam
OdpowiedzUsuńmoja rada-przeglądaj codziennie blog Kamili można się zdrowo motywować i nabierać chęci na cały dzień-koninianka
UsuńŚwietne przepisy :) Wielkie ukłony w Twoją stronę :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Kamilo proszę powiedz ile tak średnio z tego na dzień dostarczało Ci kalori??? Prosze odp.
OdpowiedzUsuńprzepisy są super, wykorzystam pewnie nie jeden ! ;)
OdpowiedzUsuńa mój ulubiony własny przepis to;
ZAPIEKANKA:
mała pierś z kurczaka,
mały jogurt naturalny (polecam bakoma 0%)
kalafior i brokuł (po kilka "kwiatuszków")
marchew
(ja kupuje mrożony bukiet warzyw)
sos sałatkowy knor koperkowo-ziołowy
1 jajko
jajko gotujemy na twardo, marchew kroimy w talarki i gotujemy al'dente z innymi warzywami, mięso kroimy w kostkę i przyprawiamy kucharkiem, do małego naczynia żaroodpornego wkładamy mięso na to pokrojone w plastry jajko i warzywa. Jogurt mieszamy z połową torebki sosu sałatkowego i zalewamy potrawę.Pieczemy w piekarniku w 180c ok. 30min SMACZNEGO!:)
Przepis 16 kanapka z jajkiem - tam na zdjęciu nie ma bułki pełnoziarnistej, jak na moje to bułka barwiona karmelem bądź słodem jęczmiennym. Nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę, ja kiedyś też nie wiedziałam co z czym, dopiero wykłady na uczelni rozjaśniły mi pewne kwestie :)
OdpowiedzUsuńBardzo inspirujące przepisy - dziękuję :-))
OdpowiedzUsuńPrzepisy S U P E R !! napewno z nich chetnie skorzystam. Twojego bloga znalałam w gazecie i natychmiast weszłam ja nie ukrywam że, odchudzam sie i zrzuciłam już 11 kg przez 6 tyg.ale wspomagam sie tabletkami zielonej kawy ale tej prawdziwej.narazie mam motywacje ,lepiej sie czuje i jestem wdzięczna ze sa ludzie tacy jak Ty którzy zaczeli walke i dziela sie opiniami z innymi. Zyczę Tobie i sobie wytrwałości i bardzo chciałabym miec kontakt z Toba i o wiele zeczy zapytac Ciebie jako juz ,,exsperta,, Pozdrawiam i oczekuje kont.pa Romka.
OdpowiedzUsuńPrzepisy bardzo fajne, jednak szkoda,ze nie wszystkie są bardzo precyzyjne. Np. jajecznica ale z ilu jaj ? Nie chodzi mi o aptekarską dokładność ale chociaz np. 2 szt., lub 3 łyżki itp. Dla mnie osoby raczkującej w dietach to duża pomoc. Pozdrawiam i kibicuję.Jesteś moją inspiracja :)
OdpowiedzUsuńHejterki trzymajcie się mocno, bo za chwile wiatr w oczy zawieje.
OdpowiedzUsuńCzary Mary mówię ja,
By powiedzieć, gra już trwa!
Chcesz napisać brzydkie słowo,
Karma do Ciebie wróci na nowo.
Zły los czeka osobę od zawiści,
By wybić jej z głowy chęć nienawiści,
Przemyśl dwa razy, każde swe słowo.
By nie płakać ze smutku, od razu myśleć głową.
OM MANI PADME HUM
A ja żyłam w przekonaniu że dieta to katorga,że żadnych jajek ,mizerii koleżanka nawet przed papryką i pomidorami przestrzegała dlatego nigdy nie zaczynałam nawet bo byłam pewna że padne z głodu a lubie jeść :P a trafiłam tu bo przymierzyłam ładną bielizne,potem kilka starych sukienek i ...każdą musiałam wyrzucić żuciłam palenie a teraz chce zrzucić nadwagę :(
OdpowiedzUsuńWitajcie!
OdpowiedzUsuńDzięki za inspirację. Widzę, że nie warto trzymać się przepisów z gazet i książek, ale słuchać siebie oraz dopasowywać posiłki do swoich upodobań. Bardzo proste i łatwe przepisy, a z tego co widzę to i smaczne, bo przecież jemy także oczyma. :-)
hej. Ja mam prośbę. Jakiś czas temu, pewnie bardzo dawny, na blogu ktoś wrzucił przepis na takie "pierogi" ale pieczone. Nie pamiętam jak to sie dokładnie nazywało. Można było zrobić duże albo małe te pierogi czy takie trójkąty, jako farsz wedle uznania. Pamiętam że było do tego zdjęcie. Niestety nie mogę nigdzie znaleźć tego. Czy może wiecie o co mi chodzi i macie na to przepis? Będę ogromnie wdzięczna!!!
OdpowiedzUsuńAnia
Pysznie tu u Ciebie:) gratuluje przemiany:) zostaje na dłużej:)
OdpowiedzUsuń