Co warto mieć w kuchni? Może lepiej napisać co ja mam zawsze w kuchni podczas diety. Napiszę co mam zawsze - w mieszkaniu studenckim jak i w domu rodzinnym, gdzie pojawiam się w weekendy. Niektóre produkty będą pogrupowane, aby tej listy nie wyszło zbyt dużo.
1. Oliwa z oliwek, olej - do sałatek lub smażenia
2. Dżem - owocowa rapsodia lub Łowicz 100% - używam do kaszy jaglanej bądź jogurtu naturalnego
3. Jogurt naturalny - w zależności od diety na II śniadanie bądź do sałatek lub sosów do kurczaka
4. Mięso- pierś z kurczaka, piersi z indyka ( zamrożone i gotowe na obiad)
5. Ryba- filet z mintaja ( zamrożone i gotowe na obiad), tuńczyk do sałatek
6. Makaron durum, ryż brązowy - do obiadów w zależności od diety
7. Warzywa - ich zawsze jest pełno w mojej kuchni - brokuł, pomidory, ogórek zielony, rzodkiewka, ogórki kisozne, papryka, marchewka, cebula, pieczarki, sałata - rukola bądź lodowa, czosnek
8. Owoce- cytryna, pomarańcz, jabłka, truskawki( ale sezonowo)
9. Przyprawy ( oregano, bazylia, zioła prowansalskie, fit up kamisa, czosnek, papryka słodka, pieprz, curry, pomidorki suszone, przyprawy do twarożków, cząber)
10. WODA- zawsze stoi kilka zgrzewek pod stołem, ponieważ wypijam 2 litry dziennie
11. Xylitol- do herbaty, kawy ( któą czasami zdarza mi się wypić)
12. Jajka- w zależności od diety, ale zawsze są w lodwóce
13. Pestki dyni i słonecznika- do sałatek
To 13 produktów, które zawsze można znaleźć w mojej kuchni. Cała reszta dokupowana jest na bieżąco i w zależności od danej diety. Mrożonki kupuję nie bieżąco, które stosuję np. do zup. Wszystko u mnie kupowane jest w zależności od diety. Jakie produkty Wy macie zawsze w swoich zapasach? Może są rzeczy, których ja nie mam, a powinny być podstawą mojej zdrowej kuchni?
Teraz pora się uczyć we wtorek mam ostatni egzamin podczas swojej 5 letniej przygody ze studiami ! 3mjacie kciuki!
wszystko mam więc zaliczone :D
OdpowiedzUsuńMoja kuchnia wygląda podobie, choć brak w mojej diecie ryb:-/ Poza tym są jeszcze płatki owsiane bez, których nie mogę żyć;-)
OdpowiedzUsuńProponuję dodać ziarna,pestki,orzechy, a także wszelkie kasze:))
OdpowiedzUsuńSylwia
Radziłabym nie używać przyprawy Vegety bo ma strasznie dużo soli...
OdpowiedzUsuńnie używam :*
UsuńKamila, spróbuj łososia-jest tłusty, ale to dobry tłuszcz i jest przepyszny i sycący!
OdpowiedzUsuńpopieram ! <3 uwielbiam łososia <3 w każdej postaci!
UsuńKasza pęczak bardzo zdrowa,platki owsiane
OdpowiedzUsuńJa mam jeszcze zawsze serki wiejskie o obniżonej zawartości tłuszczu ( są w Biedronce)oraz maślankę sudecką ( tylko 34 kcal w 100mll)
OdpowiedzUsuńJa do tego dodałabym : płatki owsiane, granata, gruszki, chleb pełnoziarnisty i kaszę kuskus durum :)
OdpowiedzUsuńA ja mam zawsze masło orzechowe 100% :D parę rodzai mleka i płatków
OdpowiedzUsuńDosyć krótka ta lista :D Ale pozytywna :)
Twaróg + rzodkiewki + szczypiorek + pieprz ziołowy + pieprz czarny + 4 łyżki jogurtu naturalnego + 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego ;);-* SMACZNEGO!
OdpowiedzUsuńmam większość z tego co wymieniłaś, muszę jednak oliwę z oliwek kupić bo się skończyyyyła :P
OdpowiedzUsuńJa mam jeszcze przyprawy rozgrzewające typu kora cynamonu czy świeży imbir, a także kminek, kumin, anyż, kardamon, kozieradka, cząber, lubczyk, gomasio i masło orzechowe DIY:). Podstawą są dla mnie pełne ziarna- gryka, proso, ryż ciemny, żyto, skiełkowana pszenica i kiełki rożnego rodzaju. Codziennie kilka suszonych owoców i orzechów, a także len, słonecznik, oliwy Vigrin i olej lniany który ma najlepsze proporcje Omega 3 6 9. Żadnych suplementów i witamin nie biorę, od 12 lat jestem wegetarianką, od miesiąca weganką, do tego staram się stosować produkty zgodne z grupa krwi, czy li wyżej wymienione:). I mam się zaje...fajowsko:)
OdpowiedzUsuńpłatki owsiane:), chleb pełnoziarnisty bądź bułki grahamki . pomidory w puszce, orzechy, serek wiejski.
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia :) aż chce się czytać :)
OdpowiedzUsuńPięknie;)No i świetny blog!
OdpowiedzUsuń